Ingredients
-
1/2buc cap de porc
-
sorici
-
0,500kg carne macra
-
1buc inima
-
2 buc rinichi
-
1buc splina
-
1buc limba
-
30gr piper boabe
-
4 buc foi de dafin
-
Sare
Directions
Toba de casa traditionala – din Moldova.
Preparat nelipsit pe masa de Craciun.
Avem sau nu porc crescut in curte putem face o toba in casa, gasim acum in magazine de toate: membrana, cap de porc, sorici, organe, gasim si toba facuta gata dar cea preparata in casa este mai gustoasa.
Reteta difera de la o regiune la alta si chiar de la o gospodina la alta. Eu va propun o toba de casa reteta veche invatata de la parinti. La tara cand se taie porcul se opreste putin sange proaspat se amesteca bine cu sare ca sa nu se coaguleze, acesta se pune si in toba, nu mult 2-3 linguri care se amesteca cu toata carnea taiata cubulete. Puteti renunta la sange dar sa aveti ureche si sorici se va lega compozitia mai bine. Capul de porc, carnea macra si soriciul se fierb impreuna, organele se fierb separat zeama este mai tulbure. Dupa ce se aduna spuma in supa in care fierbe punem piper boabe, foi de dafin, se mai poate adauga ardei iute numai daca va place mai picant. Cand carnea a cazut de pe os si toate organele sunt fierte se racesc putin si se taie cubulete potrivite. Stomacul si intestinele de porc se curata bine in apa calduta apoi se tin in apa cu otet, le pregatim inainte de a pune carnurile la foc sau cu o zi inainte.
Potrivim de sare si piper cubuletele de carne, obtional adaugam usturoi, si umplem intestinele, eu nu leg la capete ci cos cu ac si ata, sigur nu se vor sparge. Intepati apoi cu o scobitoare sau cu o tepusa in mai multe locuri. Se pune la fiert la foc mic in zeama in care au fiert carnurile cam 30 min, intepati in timpul fierberii de mai multe ori. Toba se pune la presat pe un blat de lemn, orientati-va la o greutate care sa o puneti deasupra. Se lasa la rece pana a doua zi.
Steps
1
Done
|
Capul de porc se parleste bine sa nu ramana par si se spala in mai multe ape. Se curata bine urechea si se spala. Intr-o oala mai mare punem la fiert capul de porc, sorici si carnea macra in apa cu sare, putem pune si o parte din carnea de la beregata. Se[arat se pun la fiert inima taiata si bine spalata va avea sange inchegat, splina, rinichii taiati in doua si curatati de canalele albe, limba se opareste si se curata apoi se taie in doua sau trei sa incapa mai bine in vasul in care fierbem. Organele se fierb separat zeama va fi mai inchisa la culoare si mai tulbure. |
2
Done
|
Se aduna cu o spumiera spuma, lasam focul la mic punem in zeama pipier boabe si foi de dafin. |
3
Done
|
Umplem intestinele cu o lingura sau cu mana nu prea burdusite si coasam. Eu nu leg la capete ci cos cu ac si ata, sigur nu se vor sparge. Intepati apoi cu o scobitoare sau cu o tepusa in mai multe locuri. Se pune la fiert la foc mic in zeama in care au fiert carnurile cam 30 min, intepati in timpul fierberii de mai multe ori. Toba se pune la presat pe un blat de lemn, orientati-va la o greutate care sa o puneti deasupra. Se lasa la rece pana a doua zi. |