Directions
Sos olandez gustos
Sos olandez, reteta clasica. Sosul olandez este unul dintre cele cinci sosuri din bucataria franceza. Aceste tipuri de sosuri sunt considerate “sosuri de maioneză” așa cum sunt, ca și maioneza, pe baza emulsiei unui ulei în gălbenușul de ou. Sosul olandez este bine cunoscut ca si ingredient esențial al ouălor Benedict. Aici gasiti o reteta clasica de sos olandez.
Ingrediente:
- 250g Unt
- 3 Galbenusuri de ou
- Sare
- 1 lingurita suc de lămâie
- Piper roșu
Mod de preparare:
Folositi un castron mic, gros, ceramic, așezat într-o cratita cu fund dublu. Puneți gălbenușurile de ou și smântână în castron sau în partea superioară a cratitii și amestecați bine cu telul de inox. Amestecul nu trebuie niciodată bătut, ci agitat, uniform, viguros și continuu. Așezați recipientul peste apă fierbinte. Se amestecă în mod continuu ouăle. Nu lăsați să fiarbă. Se amestecă, încorporând întregul amestec, astfel încât în partea de jos să nu existe nici o pelicula. Când ouăle se îngroașează până la consistența unei creme foarte groase, începeți să adăugați untul topit răcit cu o mână, amestecând viguros cu celalalta. Se toarnă extrem de încet, astfel încât fiecare adăugare să fie amestecată. Când a fost adăugat tot untul, adăugați sucul de lămâie și îndepărtați imediat de pe aragaz. Adăugați sare și putin piper rosu.