Valori normale glicemie
Valori normale glicemie
Valori normale glicemie la adulți, pentru cei sănătoși sau diabetici. Glicemia normală diferă de la om la om, dar valoarea aceasta e atât de importantă că există deja paliere și valori furnizate de reputate organizații medicale în funcție de boala de care suferă o persoană sau alta, vârstă sau alte caracteristici personale.
Valorile normale ale glicemiei
Cantitatea de glucoză (un tip de zahăr măsurat în mg/dL) din fluxul sanguin se modifică pe durata zilei și a nopții, fiind influențată de o serie de stimuli și mecanisme (aspect important pentru homeostaza metabolică). De asemenea, nivelurile glicemei depind de când, ce și cât de mult mâncați, dar și de efectuarea sau nu a exercițiilor fizice în prealabil. Nivelurile recomandate sau considerate normale dispun de un grad diferit de interpretare pentru fiecare persoană în parte și trebuie discutate în detaliu cu medicul specialist.
Un nivel normal al glicemiei a jeun (fără niciun fel de aliment timp de 8 ore) se încadrează între 70 și 99 mg/dL. Un nivel normal al glicemiei la un interval de 2 ore după masă trebuie să fie mai mic de 140 mg/dL.
În principiu, un nivel normal al glicemiei a jeun (fără niciun fel de aliment timp de 8 ore) se încadrează între 70 și 99 mg/dL. Un nivel normal al glicemiei la un interval de 2 ore după masă trebuie să fie mai mic de 140 mg/dL.
Majoritatea persoanelor cunosc faptul că un nivel mare al glicemiei presupune existența diabetului. Însă pentru un diagnostic cert al afecțiunii se impune prezența uneia dintre următoarele: două teste consecutive ale glicemiei egale sau mai mari de 126 mg/dL, orice test al glicemiei care depășește 200 mg/dL, un test HbA1c (hemoglobină glicozilată) care este egal sau mai mare de 6.5% (oferă o medie pe 3 luni a glicemiilor), un test de toleranță la glucoză cu orice valoare care excede 200 mg/dL.
Importanța unui nivel normal al glicemiei
Este important să mențineți valorile glicemiei în normal pe cât de mult posibil deoarece niveluri prea mari pentru perioade lungi de timp cresc riscul apariției unor complicații ale diabetului. Aceste complicații includ printre altele: boli ale rinichilor, ale nervilor, ale retinei, ale inimii, accident vascular cerebral. O mare parte dintre aceste afecțiuni pot fi prevenite prin mici modificări ale stilului de viață.
O testare regulată a glicemiei și monitorizarea acesteia în cazul în care nu se încadrează în valori normale este necesară pentru a vă menține informați cu privire la evoluția stării de sănătate. De asemenea, este extrem de importantă și cu privire la modul de gestionare al diabetului, în cazul în care suferiți de această afecțiune.